Zeytinyağlı

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi

12-14 Kişilik | 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme

Zeytinyağlı Barbunya için malzeme listesi

  • 500 gram barbunya (yaklaşık 2, 5 su bardağı kadar)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 adet patates
  • 1 tane soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 küp şeker
  • 1 tahta kaşığı domates salçası
  • Tuz (ortalama 1-2 tatlı kaşığı yeterli olur)
  • 1,5 litre sıcak su

Zeytinyağlı Barbunya Nasıl Yapılır?

  1. Bir gün önceden, barbunyaları tuzlu soğuk suya koyup, ağzını kapakla kapatıyoruz. Ertesi gün barbunyalarımız şişmiş olacak.
  2. Suyunu süzüp yıkıyoruz ve tenceremize alıp, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dakika sonra (bu süre barbunyanızın cinsine göre değişebilir) barbunyalarımız hafif yumuşamış olacak. Suyunu süzüp bir kenara alıyoruz.
  3. Ayrı bir tencereye zeytinyağı  alalım, yemeklik doğranmış soğanı ve yarım ay şeklinde doğranmış havuçları alıp orta ateşte kavurmaya başlıyoruz.
  4. Sırasıyla ezilmiş veya rendelenmiş sarımsak, küp küp doğranmış patates, salçayı da alıp kavurmaya devam ediyoruz.
  5. Sonra süzmüş olduğumuz barbunyaları ilave edip, şekeri atıyoruz.
  6. En son 1,5 litre kadar sıcak su ve damak tadımıza göre tuzunu ilave edip, yemek iyice suyunu çekip, barbunyalar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su ilavesiyle) yemeğimizi pişiriyoruz.
  7. Pişen yemeği tencerenin içinde, kapağını açmadan, oda ısısına gelene kadar muhafaza ediyoruz.
  8. Oda ısısına geldikten sonra, buzdolabına kaldırıyoruz ve soğuyunca servis ediyoruz afiyet olsun 🙂

Barbunya Yemeği Yanına Ne Gider?

  • Barbunyalı menümüze domates çorbası ile başlayabilirsiniz.
  • Beşamel soslu fırında makarna yemeğimizin yanına güzel olacaktır.
  • Tavuklu krep bohçası ile sizler de harika bir masa kurabilirsiniz.
  • Çoban salata ile yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.

Barbunya ile yapılan tarif önerileri

  • Görüntüsü ile masalarınızı renklendirecek Barbunya Salatası Tarifimizi de denemelisiniz 🙂

Zeytinyağlı Barbunya Sağlıklı Mı?

Sıcak ve soğuk yemeklerde, zeytinyağlı ile buluştuğunda tam bir vitamin deposu haline gelen barbunya Türk mutfağında çokça tüketilmektedir.

Zeytinyağlı Barbunya Kaç Kalori?

  • Bir yemek kaşığı zeytinyağlı barbunya 38 kalori
  • Dolu bir yemek kaşığı zeytinyağlı taze barbunya 77 kalori
  • Orta boy porsiyon zeytinyağlı barbunya 356 kalori
  • 100 gram ölçüdeki zeytinyağlı barbunya 257 kalori

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir