Et Yemekleri

İzmir Köfte Tarifi

🍴 4-6 Kişilik | 🕙︎ 25dk Hazırlık, 25dk Pişirme

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte İçin

  • 500gr az yağlı kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • 1,5 su bardağı bayat ekmek içi
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kekik
  • Tuz

Diğer Malzemeler

  • 4 tane domates (3 tanesi sos için, 1 tanesi de üzerine dilimler halinde koymak için gerekiyor)
  • 4 tane patates (boyutları ufak ise 5 adet te koyabilirsiniz)
  • 3 tane çarliston biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ (sosu için gerekiyor)

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

  1. Ekmek içinizi ve arkasından soğanı rondodan geçiriniz (isteğe bağlı olarak rendeleyip ufalayabilirsiniz)
  2. Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatlarınızı ve kıymanızı da ekleyip iyice yoğurunuz
  3. Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralayınız
  4. Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde kesiniz. Patateslerinizle köfteleriniz aynı boy olursa daha şık gözükür
  5. Sıvı yağınızı iyice kızdırıp (çok yağ çekmemesi lazım) önce patateslerinizin arkasından da köfteleri azıcık kızartınız (kesinlikle iyice pişirmeyiniz tadı ağır olur, kızarmadan almanız gerekir)
  6. Daha sonrasında tepsinize, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayınız
  7. Sonrasında sos tencerenizden sıvı yağınızı alıp salçanızı da ilave edip iyice karıştırınız
  8. Arkasından rendelediğiniz 3 tane domatesi de ilave edip 10dk pişirmeye bırakınız. İsteğe bağlı olarak sarımsak da atabilirsiniz. Kekik ve tuzunu da ilave ettikten birkaç dakika sonra ocaktan alınız. Bu aşamada sosunuzun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyerek de yapabilirsiniz isterseniz de eklemeden yemeği fırına koymadan önce tepsinize 1 su bardağı sıcak su da ilave edebilirsiniz
  9. Hazırladığınız sosunuzu patates ve köftelerinizin üzerine hepsine değmesi gerekecek şekilde dökünüz ki kurumaması lazım pişerken
  10. Üzerine 1 tane soyup dilimlemiş olduğunuz domates dilimlerini sıralayınız, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriniz
  11. Fırınınıza atmadan önce tepsinizin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırınınızda patateslerinizin üzeri kızarana kadar pişiriniz
  12. İsterseniz eğer 30. dakikadan sonra açıp, tepsinizin içindeki sostan köftelerin ve patateslerinizin üzerine biraz gezdirebilirsiniz. Lezzet katacaktır kesinlikle Afiyet olsun 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir