Güllaç Tarifi İçin Malzemeleri Sıralıyoruz ;
- 12 yaprak güllaç
- 1,5 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- Çekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzerine şirin şeyler serpiştirebilirsiniz;
- Toz halinde Antep fıstığı
- Kiraz, çilek, vişne’de koyabilirsiniz
Güllaç Nasıl Yapılır?
- Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
- Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
- Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
- Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
- Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
- Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
- En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsleyebilirsiniz. Deniyen herkese Afiyet olsun 🙂
Güllaç püf noktaları
- Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığının ayarlanması çok önemlidir. Eğer süt çok sıcak olursa güllaç yapraklarınız hamur olabilir, çok ılık olması durumunda ise yufkalar ıslanmayabilir.
- Güllacınızın istenilen lezzette olması için yufkalarınızın her tarafının ıslanmış olması gerekmektedir.
Güllaç süsleme önerileri
- Güllaç tatlınızın üzerini kırılmış ceviz içi veya fındık ile süsleyebilirsiniz.
- Toz Antep fıstığı ve nar taneleri de alışılmış güllaç süsleme şekillerindendir.
- Çilek, ahududu gibi meyveler de güllacınızı süslemede size yardımcı olabilir.
Güllaç kaç kalori gelir ?
- Kalori hesabı formül edilmiş olsa da, Ortalama büyüklükteki bir dilim güllaç yaklaşık olarak 250-300 kaloriye denk gelebilmektedir. En doğru bilgiyi diyetisyeninizden de edinebilirsiniz.