Tatlılar

Güllaç Tarifi

Güllaç Tarifi İçin Malzemeleri Sıralıyoruz ;

  • 12 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzerine şirin şeyler serpiştirebilirsiniz;

  • Toz halinde Antep fıstığı
  • Kiraz, çilek, vişne’de koyabilirsiniz

Güllaç Nasıl Yapılır?

  1. Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
  2. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
  3. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
  4. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
  5. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
  6. Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
  7. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
  8. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsleyebilirsiniz. Deniyen herkese Afiyet olsun 🙂

Güllaç püf noktaları

  • Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığının ayarlanması çok önemlidir. Eğer süt çok sıcak olursa güllaç yapraklarınız hamur olabilir, çok ılık olması durumunda ise yufkalar ıslanmayabilir.
  • Güllacınızın istenilen lezzette olması için yufkalarınızın her tarafının ıslanmış olması gerekmektedir.

Güllaç süsleme önerileri

  • Güllaç tatlınızın üzerini kırılmış ceviz içi veya fındık ile süsleyebilirsiniz.
  • Toz Antep fıstığı ve nar taneleri de alışılmış güllaç süsleme şekillerindendir.
  • Çilek, ahududu gibi meyveler de güllacınızı süslemede size yardımcı olabilir.

Güllaç kaç kalori gelir ?

  • Kalori hesabı formül edilmiş olsa da, Ortalama büyüklükteki bir dilim güllaç yaklaşık olarak 250-300 kaloriye denk gelebilmektedir. En doğru bilgiyi diyetisyeninizden de edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir