4-6 Kişilik | 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler;
- 800 gr dana eti (julyen doğranmış)
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
- 500 gr dondurulmuş patates
Servis İçin ;
1,5 su bardağı yoğurda
- Yarım çay kaşığı tuz
- 50 gr tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
Çökertme Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çökertme kebabı için öncelikle etlerimizi julyen olacak şekilde doğrayalım.
- Ardından döküm bir tencereye alarak etler suyunu salıp çekene kadar, ara ara karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Et suyunu çektikten sonra yaklaşık sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim. Birkaç dakika soğanları da etle birlikte kavuralım.
- Biber salçası, toz biber, pul biber, kekik ve tuz ekleyerek 1-2 tur karıştıralım. Ardından suyu ekleyelim.
- Tencerenin kapağını kapatalım ve orta ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakalım.
- Etler pişerken diğer taraftan airfryer’e dondurulmuş patates ilave edelim.
- Patates kızartma programında yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Eğer hazır dondurulmuş patates kullanmayı tercih etmezseniz 4 tane orta boy patates bu tarif için yeterli olacaktır. İnce kibrit çöpü şeklinde doğradığınız patatesleri kızgın yağda da kızartabilirsiniz.
- Etlerimiz suyunu çekip lokum gibi piştikten sonra sunum kısmına geçebiliriz. Eğer etleriniz tam pişmediyse 1 su bardağı su ekleyerek pişirmeye devam edebilirsiniz.
- Servis için öncelikle tabağa kızarmış patateslerimizi alalım.
- Üzerine biraz tuzla çırptığımız yoğurdu gezdirelim. Yoğurdun üzerine daha sonra etlerimizi yerleştirelim.
- Son olarak tereyağında kızdırdığımız pul biberi de yemeğin üzerine gezdirelim.
- Biraz maydanoz serpiştirerek renklendirdiğimiz çökertme kebabımız artık servise hazır. Deneyen herkese Afiyet olsun 🙂
Çökertme Kebabı Püf Noktaları
- Çökertme kebabınızı yaparken etleri döküm tava ya da tencerede pişirirseniz çok daha lezzetli olacaktır.
- Çökertme kebabınızı kuşbaşı etli yapabileceğiniz gibi tavuk eti ya da kıyma ile de hazırlayabilirsiniz isterseniz.
Çökertme Kebabı Yanına Ne Yapılır?
- Çökertme kebabınızın yanına pirinç pilavı yapabilirsiniz.
- Çökertme kebabının yanına şakşuka çok yakışır,iyi gider.
- Güzel bir roka salatası ya da istediğiniz sevdiğiniz diğer salata tarifleri ile de eşlik edebilirsiniz.
Çökertme Kebabı Kalori?
- 1 porsiyon çökertme kebabı yaklaşık olarak 636 kaloriye denk gelmektedir.
Çökertme Yemeği Nereye Aittir?
- Çökertme kebabı, Türk mutfağından bir et yemeği. Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilebilir. Özellikle Bodrum civarında bulunur.
Çökertme Hangi Etten Yapılır?
- Türk mutfağına özgü ve sevilen bir lezzet olan çökertme kebabını hazırlamak için dana bonfile ya da dana kontrfile kullanmak gerekir,daha lezzetli olur.