4-6 Kişilik | 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Beşamel Soslu Fırında Makarna Tarifi İçin Malzemeler
Makarnayı haşlamak için;
- 1 paket fırın makarna
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- sıcak su
İçine;
- 250 gr beyaz peynir
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Beşamel sosu için;
- 100 gr margarin ya da tereyağı
- 3,5 su bardağı süt (700 ml)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı un
Üzeri için;
- 250 gr kaşar peyniri
Beşamel Soslu Fırında Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?
- Beşamel soslu fırında makarna için öncelikle makarnaları haşlayalım. Kaynayan bol suya sıvı yağ ve tuzu ekleyelim.
- Üzerine fırın makarnayı da ekleyerek haşlanmaya bırakalım. Ben 7 dakika haşladım. Kontrollü bir şekilde haşlayabilirsiniz.
- Beşamel sosu için uygun bir tencereye tereyağını alarak eritelim.
- Yağ eridikten sonra unu ilave edelim. Unun kokusu çıkıncaya kadar sürekli karıştırarak kavuralım.
- Ardından sütü de yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Bu aşamada topaklanmaması için sürekli karıştırmaya ve ocağı çok yüksek ateşte açmamaya dikkat edelim.
- Koyulaşmaya başlayan sosa tuz ilave edelim ve tekrardan karıştıralım.
- Haşladığımız makarnaları ocaktan alıp suyunu süzdürdükten sonra derince bir kaseye aktaralım.
- Hazırladığımız beşamel sosu makarnaların üzerine boşaltalım.
- Ufalanmış beyaz peynir, tuz ve karabiberi de ekleyerek tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
- Büyük boy dikdörtgen borcam veya aşağı yukarı bu ölçülerde herhangi bir fırın kabının tabanını sıvı yağ ile çok az yağlayalım.
- Ardından karıştırdığımız beşamel soslu makarnayı borcama aktaralım.
- Üzerine rendelenmiş kadar kaşar peynirini serpiştirdikten sonra önceden 200 °C’ye ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda üzeri nar gibi kızaran fırında makarnamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun 🙂
Fırında beşamel soslu makarna yapımı püf noktaları
- Fırında beşamel soslu makarnayı dilediğiniz farklı makarnaları kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
- Makarnaları haşlarken kırmamalısınız.
- Makarnaları kısa süreli haşlayınız, fırında da pişeceği için makarnalar hafif diri kalmalı.
- Beşamel sosunuz topaklanırsa tekrardan çırparak pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
- Fırının sıcaklığını ve pişirme süresini ayarlarken kendi fırınınızın sıcaklık derecesini göz önünde bulundurarak fırından alabilirsiniz.
Deneyebileceğiniz Diğer Makarna Çeşitleri Nelerdir?
- Makarna ile tavuğu çok seviyorsanız fırında yaptığımız makarnaya da tavuk ekleyebilirsiniz. Fırında beşamel soslu tavuklu makarna tarifi için linke tıklayabilirsiniz.
- Ispanağın faydası ile fırında makarnanın lezzetini birleşince ortaya harika bir şey çıkıyor. Lezzetini seveceğinizi düşündüğüm ıspanaklı beşamel soslu makarna tarifine ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
Fırında Makarnanın Yanında Ne Gider?
- Fırında beşamel soslu makarnanın yanına en çok köfte yakışır, denemek isterseniz tarife sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
- Fırında makarnanın yanına tavuk sote veya mantar sote de çok yakışacaktır.
- Fırında beşamel soslu makarnanın yanına herhangi bir et yemeği ve salata güzel bir uyum yakalayacaktır.
- Bol köpüklü bir ayran ile fırında makarnalı yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
Fırında Beşamel Soslu Makarna Kaç Kalori?
- Orta porsiyon fırında beşamel soslu makarna yaklaşık olarak 535 kaloriye denk gelmektedir.